Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Autobanden controleren voor vakantie

Uit een onderzoek van Bridgestone kwam duidelijk dat naar voren dat het slecht gesteld is met de bandenonderhoud van Europese bestuurders: meer dan 75% van de geteste voertuigen rijdt op banden met een te lage spanning, en 25% daarvan rijdt op banden met een profieldiepte minder dan wettelijk toegestaan. In deze blog wijzen wij u graag op het belang van een regelmatige controle van uw banden (en auto), en vooral voor een lange reis.

Bandenslijtage
Het regelmatig controleren van de slijtage van uw banden is niet alleen belangrijk voor uw veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Een versleten autoband hebben een directe invloed op uw remprestaties en de wegligging. Er zijn diverse manieren om de slijtage van uw banden te controleren, bijvoorbeeld aan de hand van de slijtindicator. Als deze zichtbaar is, dan dient u uw autoband te vervangen. Voor het nagaan van ongewone slijtage, haalt u simpelweg uw hand over het rolvlak. Een tip voor een evenwichtige slijtage van uw banden: wissel uw voor- met uw achterbanden.

Bandenspanning
Uit de jaarlijkse bandentest van Bridgestone is gebleken dat 75% van bestuurders in Europa met een te lage bandenspanning rijdt. Een aanslag op de veiligheid en de portemonnee; naast voortijdige slijtage en een hoger brandstofvebruik, kan het rijden met een te lage bandenspanning bij hoge snelheid zelfs resulteren in een klapband. Om dit gevaar te ondervangen, is het raadzaam om uw banden met 0,2 – 0,3 bar bij te pompen bij een volgepakte auto. Vraag dit ook na bij een lokale bandenwinkel in Lelystad, Purmerend of Amsterdam.

Reservewiel
Aangezien het reservewiel vaak gedurende een langere tijd in uw auto ligt, is het raadzaam om regelmatig de staat van het reservewiel te toetsen, alsmede de aanwezigheid van het juiste materiaal om uw autoband te verwisselen. Mocht u geen reservewiel in uw voertuig hebben, maar wel een reparatiesetje voor lekke banden; bewaak goed de houdbaarheidsdatum van dit setje. Mocht u een lekke of kapotte band treffen onderweg, wellicht bent u hiertegen verzekerd en hebt u recht op hulp. Zorg ervoor dat u de noodnummers van uw verzekeringen bij de hand heeft of opgeslagen heeft in uw telefoon.

Overige onderdelen

Naast uw banden zijn er nog diverse andere onderdelen die de aandacht verdienen. Denk hierbij aan uw remmen, de motor, de ruitenwissers en uw lichten.

  • Peil bij een koude motor het vloeistofniveau van de motorolie, koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtiging en de ruitensproeier.
  • Loop al uw lampen na of deze goed werken en zorg voor een setje reservelampjes in uw auto.
  • Controleer uw voor- en achterruit op oneffenheden en schade. Niet alleen schadelijk voor de ruit, maar ook voor de ruitenwissers.

Tips veilig rijden
Tijdens uw reis kunt u verschillende (slechte) weersomstandigheden treffen. Een zware regen- of onweersbui is niet vreemd in de zomer. Handel naar de omstandigheden van de weg en de omgeving. Een slecht wegdek kan in combinatie met hevige regen leiden tot een langere remafstand, aquaplaning of in het ergste geval tot een onbestuurbare auto. Pas u snelheid aan of parkeer uw auto op de eerstvolgende aires de repos.

Caravan’s en aanhangers
Het rijden met een caravan of een aanhanger vereist extra aandachtspunten en voorzorgsmaatregelen wat betreft uw banden. Maak gebruik van zogenaamde verstevigde banden wanneer u een lange reis voor de boeg hebt en uw caravan zwaar beladen is. Volg de aanbevolen snelheid- en belastingindex op en zorg voor een juiste bandenspanning. Deze is doorgaans 2,5 bar voor een normale band en 3 bar voor een zogenaamde verstevigde band. En 0,5 bar extra voor een zwaar beladen voertuig. Gebruik uw caravan- of aanhangerbanden niet meer dan vijf seizoenen. Ondanks dat u deze banden niet vaak gebruikt hebben zij enorm te lijden. Controleer ook deze banden regelmatig op vervorming of scheurtjes.

Plaats een reactie