Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Zomerbanden

Het is met de wisseling van de seizoenen belangrijk om de autobanden hierop aan te passen. Verwissel altijd tijdig winterbanden voor zomerbanden, en andersom. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over wat zomerbanden nu precies zijn, wat de voordelen zijn, en wat de belangrijkste verschillen zijn met winter- of all-season-banden.

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden kun je eigenlijk als reguliere banden omschrijven. Zomerbanden zijn er in vele merken en maten, van A-merken als Michelin, Goodyear, Pirelli naar labels als Nokian, Nexen, Rockstone etc. Het onderscheid in de zomerband ligt in factoren als de rijeigenschappen, de grip, afvoer van water en warmte, het afrolgeluid, de snelheidsindexen en laadvermogens en de levensduur. Als vuistregel wordt vaak gehanteerd dat indien de buitentemperatuur onder de 7 graden daalt, de zomerbanden beter om gewisseld kunnen worden voor winterbanden. Maar met ons wisselende klimaat is het ook een kwestie van letten op de weersvoorspellingen. Een andere vuistregel die ook wel wordt gehanteerd: komt de R in de maand, stap dan over op winterbanden, dus rondom september-oktober.

Zomerbanden kiezen, waar moet ik op letten?

Het kiezen van zomerbanden kan ingewikkeld zijn. Er is keuze uit vele maten, merken en kwaliteiten. Om de rijveiligheid optimaal te houden is het belangrijk dat u de juiste zomerbanden kiest voor uw auto. Als u van plan bent zomerbanden aan te gaan schaffen is het slim om op de volgende punten te letten:

  • De juiste bandenmaat. Om de juiste bandenmaat te vinden kijkt u op de zijkant van een van de banden die nu op de auto zitten. Voorbeeld: 205/55 R16 90H. Hierbij is 205 de bandbreedte, 55 is de hoogte in procenten ten opzichte van de bandbreedte, R geeft het bandtype aan, 16 is de diameter van de velg in inches, 90 is het draagvermogen van de band en H is de snelheidsindex van de band.
  • Het type profiel is belangrijk. Bent u van plan om snel te gaan rijden, of rijdt u vaak in slechte weeromstandigheden. Er zijn verschillende zomerbanden voor verschillende rijstijlen. Zo kunt u kiezen uit een band met V-profiel, wat zorgt voor een goede waterafvoer, of een band met blokprofiel, wat zorgt voor meer grip.
  • Het is aangeraden alle banden tegelijk te vervangen voor een gelijkmatige slijtage.
  • Heeft u een tweede velgenset, wees er dan zeker van dat deze dezelfde afmeting heeft als degene onder uw auto en vice versa.
  • Let er goed op dat u de zomerbanden tijdig wisselt. Winterbanden slijten zeer snel in de zomer, en hebben slechte rijeigenschappen. Zorg dus dat u op tijd uw setje zomerbanden klaar hebt liggen!
  • Koop uw zomerbanden op internet, laat deze dan vervangen en balanceren door de plaatselijke garage, zo bent u stukken goedkoper uit.
  • Laat u van te voren goed informeren over verschillende merken en types zomerbanden. Sommige banden zijn ronduit onveilig! Op onze site vind u reviews van verschillende zomerbanden.

Waarom zomerbanden rijden?

Wat mensen vaak niet realiseren, is dat de band essentieel is voor een goede veiligheid tijdens het rijden. De banden zijn de enige verbinding tussen jou auto en het wegdek, dus het is belangrijk dat je banden in orde zijn. Waarom is het belangrijk dat je in de warmere perioden zomerbanden gebruikt?

  1. Met zomerbanden heb je een betere wegligging en meer trekkracht bij temperaturen boven de 7 graden Celsius door gebruik van een ander rubbercompound dan winterbanden.
  2. Zomerbanden slijten veel minder snel dan een winterband bij gebruik onder de juiste weersomstandigheden.
  3. In Nederland is het weer 7 á 8 maanden per jaar optimaal om op zomerbanden te rijden. Ook zijn zomerbanden veelal goedkoper dan winterbanden.
  4. Het is met zomerbanden veiliger om hard te rijden.
  5. Zomerbanden hebben meestal minder rolweerstand dan winterbanden, waardoor het brandstofverbruik daalt.
  6. Winterbanden werken niet optimaal meer bij een profieldiepte kleiner dan 4mm. Een zomerband daarentegen werkt nog optimaal tot 2.5mm. Beide banden worden afgekeurd bij een profieldiepte minder dan 1.6mm. (Tip! Zorg dat uw banden in orde zijn, zo kunt u een flinke boete besparen).
  7. Zomerbanden zijn stiller, dit door het gladdere en hardere rubber ten opzichte van een winterband, die zacht zijn en veel profiel hebben.
  8. Zomerbanden zorgen voor een betere acceleratie.

Zie ook dit artikel met duidelijke uitleg op Autoweek: wanneer moet je de zomerbanden laten monteren?

Het verschil tussen zomerbanden en winter- en all season banden

Zomerbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel dan winterbanden. Dit verschil uit zich voornamelijk in de remweg, de rolweerstand en het afrolgeluid van de band. Een nieuwe zomerband heeft een profieldiepte van ongeveer 8 millimeter. Officieel mag op zomerbanden door worden gereden tot een profieldiepte van 1,6 millimeter echter de ANWB adviseert een minimum van 2 mm aan te houden. Elke millimeter slijtage van de profieldiepte verlengt de remweg. Het verschil tussen 7 mm en 1 mm profieldiepte op een natwegdek bij een snelheid van 100 naar 60 km per uur geeft bijvoorbeel een 75% langere remweg.

Kenmerken winterbanden
Het profiel van winterbanden vind je inkepingen/lamellen dwars op de band geplaatst die zorgen voor extra grip bij het optrekken en het afremmen. Voor meer stabiliteit in de bochten zijn er lamellen in verticale richting geplaatst en worden er zgn. zig-zag lamellen toegepast. Kortom met winterbanden ontstaat er een veel betere houvast op een gladde ondergrond. Daarnaast is het rubber van winterbanden beter bestand tegen de vrieskou en worden zomerbanden bij lagere temperaturen relatief hard wat zorgt voor meer afrolgeluid. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm aangehouden in tegenstelling tot de zomerbanden (1.6 mm). Hoewel met een winterband met minder dan 4 mm profiel wettelijk mag worden doorgereden, wordt dit niet aangeraden aangezien de band een aanzienlijk deel van de winterse eigenschappen heeft verloren.

Kenmerken all seasons banden
All seasons banden bieden 365 dagen per jaar voldoende grip om veilig door het verkeer te bewegen. Het loopvlak van deze banden hebben meer lamellen dan een zomerband. De lamellen zijn gemaakt voor een betere grip bij het rijden in de sneeuw. Voor een all seasons band (vierseizoenenband, all weather band) met voldoende winterse eigenschappen is het wel zaak erop te letten dat de band naast M&S codering ook voorzien is van een sneeuwvlokcodering.

Voordelen van zomerbanden

  • Zomerbanden hebben op bij een buitentemperatuur van 20° C op een droog wegdek een aanzienlijk kortere remweg dan winterbanden (ca. 38 meter versus 56 meter).
  • Rijden met winterbanden bij hoge temperaturen kan hitteschades veroorzaken aan het loopvlak en de wangen van de band.
  • Zomerbanden sparen het milieu. Wanneer je in de zomer door zou rijden met winterbanden, verbruik je tot 5% meer brandstof.
  • De rolweerstand van zomerbanden is lager, daarmee de uitstoot van CO2 ook. Bovendien verbruikt een zomerband in de regel minder brandstof in de zomer dan een winterband.
  • Rijden met zomerbanden bespaart geld. Rijden met winterbanden bij hoge temperaturen zorgen voor een 20% hogere slijtage van uw winterbanden.
  • Zomerbanden bieden meer rijcomfort. Bij temperaturen boven de 7 graden bieden zomerbanden meer rijcomfort, een betere handeling en meer stabiliteit.