Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Bandencheck bij APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is voor veel auto’s verplicht. Deze jaarlijkse keuring controleert de veiligheid van de auto en of de auto nog voldoet aan gestelde milieueisen. De APK is niet alleen verplicht in Nederland, maar een (jaarlijkse) apk keuring is verplicht in heel Europa.

Onderdelen APK keuring

Tijdens de APK keuring wordt er gelet op een groot aantal zaken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de staat van de autobanden. Als de autobanden te ver versleten zijn kan het zijn dat de auto niet door de autokeuring heen komt. De controle van de autobanden is echter maar 1 aspect van de autokeuring. Andere onderdelen van de autokeuring zijn:

  • Verkeersveiligheid
  • milieu eisen
  • voertuig registratie

Verkeersveiligheid APK

Een van de aspecten tijdens de autokeuring is de verkeersveiligheid. Bij dit onderdeel van de APK keuring wordt er gekeken naar onder ander: remmenschokdempersautobandenwielophangingstuurinrichting, de staat van de carrosserie en de auto verlichting. Als al deze onderdelen in orde zijn bevonden door de apk keurmeester is een groot deel van de autokeuring al achter de rug.

Milieueisen APK

Steeds belangrijker tijdens de autokeuring worden de milieu eisen die gesteld worden. Er wordt dan met name gekeken naar de uitstoot van de gassen van de auto. Deze moeten binnen een bepaalde norm liggen. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van een katalysator. Ook worden voor dieselmotoren zogenaamde roetmetingen gedaan, dit geldt voor auto’s met een bouwjaar vanaf 1980. Bij auto’s met een benzinemotor worden viergasmetingen verricht. Hiermee kan geconstateerd worden of de wettelijke norm van de uitlaatgassen niet overschreden wordt.

Voertuig registratie RDW

Als laatste onderdeel van de APK keuring staat de voertuig registratie op het programma. Hier wordt gecontroleerd of de auto op de juiste wijze geregistreerd is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Verder wordt er gekeken naar het voertuigidentificatienummer en of de geregistreerde brandstof voor de auto nog klopt.

Waneer een APK keuring laten uitvoeren?

Niet elke auto is wettelijk verplicht een apk keuring te ondergaan. Auto’s die voor 1960 al op de weg reden hoeven geen APK keuring meer te ondergaan. Uiteraard kun je op eigen gelegenheid dan wel een autokeuring laten uitvoeren, maar de apk is niet meer wettelijk verplicht. Als de auto ouder is dan 30 jaar is het niet verplicht om jaarlijks een APK keuring te laten uitvoeren. Voor deze auto’s geldt dat de APK eens per 2 jaar uitgevoerd moet zijn. Voor jongere auto’s gelden er wat afwijkende apk eisen hieronder kort een overzicht:

  • Auto’s die voor 1 janauri 2005 voor het eerst op de weg waren: voor alle brandstoffen geldt – eerste APK na 3 jaar daarna elk jaar een APK keuring.
  • Auto’s die na 1 januari 2005 voor het eerst op de weg waren: Benzine of elektromotor – eerste APK na 4 jaar, tweede APK na twee jaar, vervolgens elk jaar. – Diesel – Gas of anders eerste APK na 3 jaar, vervolgens elk jaar een apk keuring.

Meer informatie over de APK keuring de RDW en bekeuringen

Zoals gezegd is de periodieke APK keuring in veel gevallen wettelijk verplicht. De RDW houdt bij welke auto op welk moment APK gekeurd moet zijn. Zij sturen ook iedere auto eigenaar een bericht dat de APK keuring weer in aantocht is. 6 Weken voordat de APK keuring verricht moet zijn krijgt de auto eigenaar een brief van de RDW. Na deze 6 weken is wettelijk de APK verlopen. De RDW wacht dan nog maximaal 8 weken op een keuringsbericht alvorens verdere stappen te zetten. Na de 8 weken wordt er automatisch een bericht gestuurd aan het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt er automatisch een boete. Deze boete bedraagt in 2020 nog €145 euro, in 2024 wordt de apk boete verhoogt naar €150 euro.

Nadat de apk datum verlopen is, mag de auto niet meer rijden op de openbare weg. Ga je toch rijden dan heb je kans dat je door de politie staande wordt gehouden en krijg je als nog de bekeuring voor het rijden zonder APK gekeurde auto. Snel even controleren wanneer de auto ook alweer APK gekeurd moet zijn? Daar heeft de RDW een handige applicatie voor gemaakt. Klik op deze RDW link om direct (aan de hand van je kenteken) de APK datum op je scherm te krijgen.

Kosten APK keuring

Vanuit de RDW zijn er geen minimum en maximum bedragen voor de APK keuring afgegeven. Garagehouders zijn daardoor vrij te vragen voor de APK keuring wat zij willen. Dat biedt ook voordelen, omdat de APK keuring bijvoorbeeld als onderdeel van de jaarlijkse beurt van de auto uitgevoerd kan worden. Spreek uiteraard van te voren wel af met de garage wat de kosten zijn van de APK keuring. Let er op dat uiteraard de kosten voor het oplossing van eventuele APK keuringspunten apart berekend worden. Dit zijn de kosten die wellicht gemaakt moeten worden om de auto APK te kunnen goedkeuren. Na elke APK keuring (ook wanneer de auto APK af is gekeurd) wordt een APK keuringsrapport meegegeven. Met dit keuringsrapport kan de auto eigenaar bezwaar maken bij de RDW als de auto is afgekeurd.

Plaats een reactie