Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Autoverzekering

In Nederland is iedereen die een auto koopt verplicht een autoverzekering af te sluiten. Je bent echter vrij om de verzekeraar, dekking en eventuele aanvullende verzekeringen te kiezen. Deze keuze kan erg lastig zijn. Waar moet je opletten bij het afsluiten van een autoverzekering? Vind hier de nodige informatie over de verschillende dekkingsvormen en aanvullende autoverzekeringen. Zo kan het zijn dat je in bepaalde landen geen dekking hebt wanneer je niet met winterbanden rijdt, terwijl dat wel verplicht is.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan drie verschillende dekkingen voor autoverzekeringen. Het is wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Een toevoeging van een beperkt of volledig casco is optioneel. De keuze voor een dekking wordt meestal bepaald door de dagwaarde en het bouwjaar van de auto.

  • WA-verzekering: De WA-verzekering vergoedt de schade die door jouw auto wordt toegebracht aan derden. Dit kan zowel letsel van personen, als schade aan eigendommen zijn. Schade aan je eigen auto wordt hiermee niet gedekt.
  • WA + Beperkt Casco: De WA + Beperkt Casco dekking vergoedt, naast schade aan derden, schade aan de eigen auto door diefstal, brand en natuurgeweld. Schade aan je auto door eigen schuld is niet gedekt.
  • WA + Volledig Casco: Een WA + Volledig Casco-dekking wordt ook wel een All Risk-verzekering genoemd. Naast de genoemde schade die onder de Beperkt Casco dekking valt, wordt schade aan de eigen auto door eigen schuld vergoed. Hieronder valt bijvoorbeeld autoschade door slippen of een (eenzijdige) aanrijding.

Aanvullende verzekeringen voor de auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je ervoor kiezen verschillende aanvullende verzekeringen toe te voegen. Aanvullende premies die vaak worden afgesloten zijn een rechtsbijstandsverzekering en een schade-inzitendenverzekering.

  • Rechtsbijstandsverzekering
    Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering is met name bij de keuze voor een WA-dekking of WA Beperkt Casco-dekking verstandig. Wanneer er onduidelijkheid is over de schuldvraag, ben je voor juridische hulp verzekerd.
  • Schade-inzittendenverzekering
    Deze aanvullende verzekering dekt (aantoonbare) schade aan de bestuurder en passagiers als gevolg van een ongeval. Naast medische kosten en schade aan eigendommen die zich in de auto bevonden, worden vervoers- en uitvaartkosten vergoed.

Premie autoverzekering berekenen

De hoogte van de premie voor een autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Naast de gekozen dekking en eventuele aanvullende verzekeringen, spelen het type auto en de leeftijd, woonplaats, het geslacht en het aantal schadevrije jaren van de verzekerde een rol. Verschillende vergelijkingsites bieden de mogelijkheid  om premies online te berekenen en de kosten bij diverse verzekeraars te vergelijken.