Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

4 seizoenenbanden

Alle seizoenbanden of vier-seizoenbanden bieden een alternatief voor het gedoe met het wisselen van banden. Het gebruik van winterbanden vergt immers een wissel in de herfst (zomerbanden > winterbanden) en eentje na de winter in de lente (winterbanden > zomerbanden). Dat betekent ook tweemaal een afspraak in de garage of de bandencentrale. Je kan het uiteraard ook zelf doen, maar dan moet je je winterbanden of zomerbanden wel kunnen opslaan (garage?) en vier wielen wisselen.

Het voordeel van All season banden

Het gebruik van all season banden zou dat kunnen vermijden. Je rijdt gewoon heel het jaar met dezelfde banden rond en geen gedoe met afspraken in de garage en gewissel van banden. Uiteraard hebben heel wat mensen lease-auto’s en dat betekent dat je verplicht bent om de banden te wisselen, maar er zijn ook lease-contracten die geen verplichte bandenwissel bieden en dus all-season banden aanbieden.

Zijn winterbanden beter dan alle seizoenbanden (all-season banden) in de winter? Ja, winterbanden zijn gemaakt om enkel optimaal te dienen in de winter, all-seasons duidelijk voor elk seizoen en dat vergt compromissen. Specialisten raden aan om zomerbanden en winterbanden te gebruiken als je veel kilometers rijdt. Dtel dat je maar 15.000 km of minder rijdt, dan kan je kiezen voor 4-seizoenbanden. Zijn ze toegelaten in Duitsland of andere EU landen in de winter? In principe wel, maar enkel als ze het sneeuwvloksymbool hebben, dat geld trouwens vanaf 2018 ook voor de winterbanden. Dus de klassieke M+S symbolen voldoen niet meer in Duitsland

Waarom kiezen voor 4 seizoen autobanden?

Met de ontwikkeling op de markt voor winterbanden, hebben veel mensen het over de 4 seizoen banden. Winters worden gekenmerkt door lange, koude natte periodes, en wanneer er sneeuw valt komt het wegennet tot stilstand te wijten aan het feit dat van de auto’s rijden met zomerbanden. Er is altijd een trade-off in de prestaties tussen winterbanden en zomerbanden in de verschillende seizoenen met betrekking tot de band hanteren, remmen en tractie in droge, natte en sneeuwcondities. Dit betekent dat de 4 seizoen banden waarschijnlijk net zo goed zijn als de beste specialist band in de respectievelijke seizoenen, maar kan worden verwacht beter te werken op winterse wegen dan een zomerband, en beter op een zomer weg dan een winterband. Het belangrijkste voordeel is dat u het gedoe en de kosten van het omwisselen twee keer per jaar van uw banden kan voorkomen. In gebieden waar de winters streng zijn en sneeuw en ijs regelmatig voorkomt (of als je zal reizen naar delen van Europa, waar dit het geval is) een goede winterband noodzakelijk is. Bekijk ook onze pagina met meer info over run flats

Online all season banden bestellen

4 seizoen banden zijn eenvoudig te bedienen dankzij stabiele bochten en sterke tractie in zowel natte als droge omstandigheden (zie ook bandenlabel). Op natte wegen, de speciaal ontworpen blokken zorgen voor een soepele water evacuatie, waardoor het risico van aquaplaning verminderd. Chauffeurs moeten zich geen zorgen als de winter doet staking, als hun high-density lamellen (groeven) zijn effectief in het helpen van het loopvlak vast te bijten op het oppervlak van de weg voor grip te geven en vertrouwen tijdens handelingen en remmen op koude, bevroren en besneeuwde wegen. Voor die mensen die niet de moeite willen nemen van het twee keer veranderen van hun banden per jaar, lijkt de 4 seizoen banden een logisch compromis. Ontworpen om het hele jaar door te functioneren, in theorie kunnen de 4 seizoen banden 90% van de natte en de droge prestaties van een zomerband bieden, gecombineerd met 90% van de prestaties van een winterband op sneeuw. Als deze banden in staat zijn om dat soort prestaties te bieden, met vergelijkbare kwaliteiten die een zomerband kan bieden, wat is dan het nadeel ?

Welke merken zijn er te koop?

De definitie van een moderne 4 seizoen band is onderworpen aan veel discussie in de bandenindustrie. Alle banden zijn een compromis van performances, en moderne 4 seizoen banden, zoals de Goodyear Vector 4Seasons, Vredestein Quatrac 3, Hankook Optimo 4S en Kleber QUADRAXER kan gemakkelijk worden omschreven als geoptimaliseerd winterbanden. Deze moderne 4 seizoen banden zijn patroon en gelamelleerde als winterbanden, maar gebruikt iets minder optimale winter verbindingen om slijtage en droog weer het vermogen te verbeteren. Bepaalde banden van de Scandinavische bedrijven zijn eigenlijk winterbanden, maar dezelfde band wordt verwezen als 4 seizoen banden in andere klimaten.

4 seizoenen bandentest

Het is geen verrassing dat zomerbanden niet presteren in sneeuw, noch is het een verrassing dat de 4 seizoen banden niet helemaal kan overeenkomen met de winterband in dezelfde besneeuwde omstandigheden. Wat interessant is als we kijken naar het nat, droog, slijtage en rolweerstand scores van elke band. Remmen onder droge omstandigheden liggen de resultaten zeer dicht bij elkaar, met de winter en de 4 seizoen banden stoppen slechts 0,3 meter van elkaar in het voordeel van het 4 seizoen banden. Verander de oppervlakte naar nat, en vinden we dat de Continental winterband eigenlijk stopt op slechts 2 meter achter de zomerband, terwijl de 4 seizoen banden een verdere stop nodig heeft van 5,2 meter. Het is een vergelijkbaar beeld tijdens de handeling test. De zomerband kon niet eens een ronde maken in de sneeuw, terwijl in zowel nat en droog presteren de zomer banden beter met een marge, maar in beide tests is het de winter band die beter presteert dan de 4 seizoen banden. Niet wat we zouden verwachten.

Conclusie & samenvatting

Wat kunnen we concluderen uit deze test? Het bewijs suggereert dat de technologie om een ​​echte 4 seizoen band te maken nog niet echt bestaat, en als we kijken naar de balans van de kwaliteiten, de beste winterband in verkoop is eigenlijk een beter jaar door de band dan de leidende 4 seizoen kanshebber. De Continental werkt beter in de sneeuw, beter in de natte tijdens het hanteren, het remmen en aquaplaning testen, en op het droge alleen nipt verslagen is met remmen op droog wegdek, maar wint opnieuw tijdens de droge handeling test. We wachten op de bevestiging van de natte en droge testtemperaturen, maar wij geloven dat ze rond 7c zijn.

Advies: Alle banden zijn een compromis, en een gelamelleerde band met een verbinding ontworpen om te werken in een breed scala van omstandigheden is meer een compromis dan de meeste. Helaas, een echte 4 seizoen band bestaat nog niet, en voor optimale grip het hele jaar door moeten we twee sets banden kopen. Als een zomerband weinig tot geen prestaties biedt in de sneeuw, een 4 seizoen, of een goede kwaliteit winterband kan een verstandig compromis zijn het hele jaar door als je niet de moeite wilt doen om twee sets van banden te gebruiken op de wielen, als we mobiel willen zijn, ongeacht de voorwaarden. Zie ook adressen van bandenleveranciers en specialisten in Nieuwegein, Roermond en den Helder


Wat voor profiel heeft dit type autoband?

Het profiel van een 4 seizoenenband bestaat 50 procent uit een zomerprofiel en 50 procent uit een winterprofiel. Door ook andere rubber samenstelling voldoet het aan de zomer- als de winteromstandigheden. Echter omdat het niet een volwaardige zomer- of winterband is, zal een all season band nooit zo goed presteren als een zomerbanden in de zomer en als een winterband in de winter.

Voor wie zijn deze banden geschikt?

Voor mensen die weinig kilometers per jaar rijden is all-season een goede alternatief. Ze hoeven niet elke jaar de banden te wisselen. Ideaal voor degene die hun auto gebruiken als boodschappenautootje. Iemand die besluit om deze band te kiezen, is het echter aan te raden om alle 4 te wisselen. Een combinatie met een zomer- of winterband is niet aan te raden ivm de grip en het eigenschap. O.a. Vredestein, Continental, Michelin en andere grote merken hebben 4 seizoenbanden in hun assortiment.