Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Winterbanden

Winterbanden zijn autobanden met een dieper en sterker profiel. Bovendien worden winterbanden van een speciaal soort rubber gemaakt dat zachter is dan dat van normale autobanden of zomerbanden. In het profiel van winterbanden zitten meer zogenaamde lamellen. Dit zijn een soort inkepingen in de autoband. De lamellen zorgen ervoor dat de band de ondergrond waarop de auto rijdt als het ware vastgrijpt en niet meer loslaat. Door deze kenmerken zijn winterbanden veiliger in winterse omstandigheden op de weg. In sneeuw en op ijzige wegdekken doen deze winterbanden het stukken beter dan andere autobanden. Zie ook onze special over runflat-banden.

Wat zijn winterbanden?

Omdat autobanden minder grip dreigen te hebben zodra de temperatuur daalt tot onder de zeven graden, hebben fabrikanten van autobanden speciale winterbanden ontwikkeld. Deze banden geven meer grip en veiligheid wanneer u rijdt. Winterbanden worden gemaakt van speciaal rubber dat flexibeler blijft bij lagere temperaturen. Daardoor blijft het contact met de weg behouden. Winterbanden hebben ook meer lamellen zodat de band zich ‘vastgrijpt’ aan het wegdek. Dankzij die verbeterde wegligging en wegcontact is de remweg korter tijdens het rijden onder winterse omstandigheden. Zo kan het verschil zo’n 4 meter bedragen bij plotseling remmen op een nat wegdek. Bij remmen op een besneeuwd wegdek kan dat verschil wel bijna 30 meter bedragen. In de ons omringende landen is het verbruik van winterbanden verplicht. Hoewel dat in Nederland dus niet is, wordt het wel sterk aangeraden. Door te ‘besparen’ op winterbanden zet u de veiligheid van uw zelf, en dat van uw medeweggebruikers, onnodig op het spel. Dat is het niet waard. Investeer in winterbanden en laat u vakkundig voorlichten over de beste keuze. De beste keuze op het beste moment kan een groot verschil maken, dat u voor de rest van uw leven zult waarderen.

Waarom winterbanden rijden?

Dat winterbanden noodzakelijk zijn in landen met hevige sneeuwval, spreekt voor zich. Sneeuw mag dan, misschien, in ons land niet in grote hoeveelheden vallen; toch is het raadzaam te kiezen. Winterbanden bieden een betere grip zodra de temperatuur lager is dan 7 graden. Winterbanden bieden meer grip en een betere wegligging bij lage temperaturen en op een nat wegdek. Gebruik van winterbanden wordt al aanbevolen bij temperaturen van 7 graden boven nul. In Nederland stijgt het kwik, doorgaans, in de maanden november, december, januari, februari en maart niet hoger dan deze temperatuur. Dat is bijna de helft van het jaar. Investeren in winterbanden is, daarmee, zeker iets dat u moet overwegen.

Wanneer kiezen voor winterbanden?

Het moment dat u moet overstappen van zomer- op winterbanden luistert erg nauw. Zomerbanden bieden veel rijcomfort gedurende warme periodes. Hun bijdrage aan veiligheid neemt echter snel af, zodra de temperaturen dalen. Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat zelfs goedkope winterbanden lonen zodra de temperatuur structureel lager dan zeven graden wordt. In sommige jaren begint dat al zo rond de herfst, in ander jaren zal dat pas later in het jaar het geval zijn. Hoe je het ook wendt of keert; uiteindelijk zal Nederland gedurende enkele maanden een lage temperatuur ervaren. Dan is het nuttig dat u beschikt over winterbanden. Dat hoeft nu duur te zijn. Ook goedkope winterbanden kunnen uw veiligheid garanderen.

Twee wielen met winterbanden
Winterbanden worden niet altijd om alle vier de wielen van een auto gedaan. Wat is nu verstandiger winterbanden om vier wielen of is zorgt het plaatsen van twee winterbanden voor voldoende grip op de weg? Het laten plaatsen van winterbanden is behoorlijk duur en daarom bedenken veel zuinige Hollanders trucjes om goedkoper uit te zijn met hun autobanden. Het plaatsen van winterbanden om alleen de aangedreven wielen. Als het een auto is met achterwiel- of voorwielaandrijving plaatsen deze mensen dus slechts om twee wielen winterbanden. Dit lijkt een hele slimme oplossing, maar dat is het niet. Het plaatsen van twee winterbanden is zelfs nog slechter dan in de winter rijden met zomerbanden. Doordat er op twee verschillende typen autobanden wordt gereden, ontstaat er een disbalans en dit kan tot onvoorspelbare grip (of geen grip) op de weg leiden.

Winterbanden Duitsland verplicht
Winterbanden zijn in Duitsland verplicht voor alle motorvoertuigen. De regel gaat dus niet alleen op voor auto’s, maar ook andere voertuigen met een motor moeten voorzien zijn van winterbanden. In 2010 is de wetgeving met betrekking tot het gebruik van winterbanden in Duitsland aangescherpt. Er is geen wettelijk omschreven periode vastgesteld voor het gebruik van winterbanden in Duitsland. Volgens de Duitse wet ben je verplicht je auto aan te passen een het weer op het moment dat je in Duitsland rijdt. Winterbanden zijn verplicht als er sprake is van winterse weersomstandigheden. Hierbij moet je denken aan ijs, ijzel, sneeuw en sneeuwmodder. Ben je van plan om met de auto naar Duitsland te gaan of door Duitsland te rijden in de winter of in maanden dat er winterse weersomstandigheden voor kunnen komen? Zorg dan dat je auto is voorzien van vier winterbanden. Duitsland heeft deze regelgeving niet voor niets: winterbanden zorgen voor meer veiligheid op de weg.

Banden huren voor de winter

Als je besluit om winterbanden te huren, kun je het beste eerst wat onderzoek doen op internet. De prijzen per verhuurbedrijf kunnen namelijk nogal verschillen en je wilt natuurlijk niet teveel betalen. De meeste bedrijven die zich bezig houden met winterbanden verhuur hebben wel een internetsite waar ze hun prijzen op hebben staan. Je kunt bij de meeste verhuurbedrijven verschillende merken en typen winterbanden huren. Door te letten op de winterbanden tests in de media kun je een goede keuze maken voor een bepaald merk of type winterband. Het fijne aan de verhuur van winterbanden is dat je verschillende bandenmerken kunt proberen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een periode met Continental winterbanden rijden, maar als die niet zijn wat je ervan had verwacht had, kun je in de meeste gevallen teruggaan naar het verhuur winterbanden bedrijf en een ander merk winterbanden huren zoals Vredestein winterbanden. Er zitten dus zowel voordelen als nadelen aan winterbanden huren. Zie ook ons overzicht met bandenzaken in Roosendaal, Schiedam en Lelystad voor meer informatie.


Waarom kiezen voor verhuur?

Winterbanden huren is een goede optie als je de aanschaf van winterbanden te duur vind. Stel dat je alleen een week op wintersport gaat en daarna nooit winterbanden nog hebt, dan is winterbanden huren de oplossing. Steeds meer particulieren en bedrijven hebben het geheim van autobanden huren en verhuren ontdekt. Het wordt aangeraden om winterbanden onder je auto te laten leggen als de gemiddelde dagtemperatuur onder de 7°C is. Winterbanden zijn dan nuttig, omdat er geregeld sprake is van bevroren, besneeuwd of nat wegdek. Met winterbanden heb je een betere grip op gladde oppervlaktes.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In sommige landen in Europa zijn winterbanden verplicht. In Nederland is dit niet het geval, maar mocht je naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden willen in de winter dan moet je wel degelijk winterbanden onder je auto hebben liggen. In ieder land zijn de omschrijvingen en regels rond winterbanden verschillend.

Welke symbolen staan er op winterbanden?

Bij vrijwel iedere garage zijn wel winterbanden te koop. Je kunt winterbanden herkennen aan het sneeuwvlok symbool dat er op afgebeeld wordt. Autobanden zonder dit symbool zijn geen officiële winterbanden. Om dit symbool toebedeeld te krijgen moeten de autobanden een remtest of een tractietest doorstaan. Het symbool geeft dus alleen aan dat de autoband in kwestie een winterband is en het zegt niets over de kwaliteit van de winterbanden.

Wat zijn M+S banden banden?

Op winterbanden staat ook vaak M+S. Dit staat voor een goede prestatie van de autoband in modder en sneeuw. Dit logo is echter geen voorwaarde voor een winterband, want het komt ook voor op sommige zomerbanden en 4-seizoenen autobanden. Het M+S logo mag zonder goedkeuring van andere instanties door de autobandenfabrikant op banden geplaatst worden. Het logo zegt dus eigenlijk vrij weinig over de kwaliteit van winterbanden of andere autobanden.

Winterbanden met stalen velgen of licht metalen velgen rijden?

Je hebt verschillende soorten velgen: licht metalen velgen met zomerbanden en winterbanden. Maar je ziet meer en meer automobilisten gebruik maken van winterbanden met stalen velgen. Voor de winter zijn stalen velgen een perfecte oplossing. Je hebt ze in verschillende maten, voor de kleine auto de 13inch, maar ook de 14inch, 15inch, 16inch. En als je echt een grote auto hebt of misschien wel bus dan kun je ook gebruik maken van een 17inch stalen velg. Met winterbanden op stalen velgen kom je dus goed en veilig de winter door. Tegenwoordig worden de velgen vooral in zwart en af en toe in zilver geleverd. Tip: wil je ook gebruik maken van sneeuwkettingen? Let dan op de breedte van je winterband en velg. Zodat de sneeuwkettingen op de stalen velg gemonteerd kunnen worden.

Hoe oud zijn mijn winterbanden?

Misschien weet u niet meer hoe oud uw winterband is? Maar dat is geen probleem het staat namelijk op de winterband zelf. Op de winterband vind je een 4cijferige code terug die aangeeft hoe oud de winterband is. De eerste twee cijfers geven de productie week aan, de laatste twee cijfers het productiejaar van de winterband met velg. Op deze manier kun je altijd achterhalen hoe lang je al met  een winterband rijdt.