Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Wanneer autobanden vervangen

Een band heeft veel te verduren. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook door invloeden van buitenaf. Het is daarom van groot belang om uw banden regelmatig te controleren en op tijd te vervangen. In deze blog vertellen we meer over wanneer u uw banden moet vervangen.

Een band is samengesteld uit diverse materialen (rubber, textielvezels, staaldraden…). De kwaliteit van deze materialen beïnvloed de bandprestatie. Door de jaren heen veranderen de eigenschappen van de bestandsdelen, en daarmee ook de prestatie van de band. Enkele factoren die hieraan ten grondslag liggen:

De invloed van het weer
Ondanks het feit dat een band opgewassen is tegen verschillende temperaturen, zorgen zeer koude en warme temperaturen voor een snellere veroudering van de autoband.

Opslagomstandigheden
De wijze waarop een band wordt opgeslagen heeft invloed op de levensduur van een band. Factoren zoals luchtvochtigheid, ventilatie, licht, temperatuur of blootstelling aan chemische middelen, beïnvloeden de kwaliteit van opslag en dus de band(en) die hierin is (zijn) opgeslagen. Maar niet alleen de omgeving, ook de wijze van opslag zijn van invloed.

Gebruik
Rijstijl (remmen, versnellen, snelheid), de bandenspanning, de wijze van onderhoud en de belasting zijn ook factoren die de levensduur van een autoband beïnvloeden.

Daarom is het goed om uw banden nauwkeurig in de gaten te houden en regelmatig te te controleren op slijtage en vroegtijdige veroudering, zoals scheurtjes of vervorming op het loopvlak, de schouders of de zijwanden. Bandenfabrikanten raden aan om uw banden na vijf jaar gebruik minimaal eenmaal per jaar te laten controleren. Banden ouder dan tien jaar dienen in de meeste omstandigheden vervangen te worden. Je kunt ook terecht voor advies op maat bij een bandenzaak  in Nijmegen of Almere.

Plaats een reactie