Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Tips voor rijden onder moeilijke omstandigheden

Zelfs onder de beste omstandigheden, vereist het rijden uw volledige aandacht en uw beste oordeel. Als bijzondere voorwaarden of gevaren zich voordoen, dan wordt uw aandacht en oordeel nog belangrijker. Om een goede en veilige bestuurder te zijn, moet je leren hoe te rijden op snelwegen, ’s nachts, bij slecht weer en wanneer er zich een noodsituatie voordoet. Voor meer info kan je ook terecht bij een bandenwinkel in Leeuwarden of Wolvega.

Rijden op de snelweg

Het rijden op een verdeelde snelweg is waar het verkeer beweegt in één richting over twee of meer rijstroken. Normaal kunt u in of uitvoegen op de snelweg (gecontroleerde toegang). De maximumsnelheid is normaal gesproken 100 km / h, maar kan worden gepost op 120 km / h in sommige landelijke gebieden. Voordat je rijdt op een snelweg, identificeer uw entree en exit punten op een wegenkaart. Weten waar je de snelweg op en af moet zorgt ervoor dat je niet op de verkeerde baan eindigt. En als je een verkeerde afslag hebt genomen nooit achteruit rijden om terug te keren naar de snelweg. Stap uit bij de volgende afslag en zoek naar tekenen die je vertellen hoe terug te keren naar de snelweg. Rijden op een snelweg combineert hogere snelheden met zwaarder verkeer. De hogere snelheid en de hoeveelheid verkeer vereist dat u sneller denkt en met een efficiëntere manier omgaat met uw voertuig dan in de meeste andere situaties. Op lange reizen, plan een frequente rust stopt. Op een heldere dag, kan een zonnebril schittering en vermoeidheid van de ogen verminderen.

‘S nachts rijden

Ongeveer 90% van uw beslissingen zijn gebaseerd op wat je ziet. ‘S nachts, moet u extra voorzichtig zijn door een beperkte zichtbaarheid. U moet ook weten dat het vermogen om goed te zien ’s nachts afneemt met de leeftijd. S’nachts rijden is gevaarlijker omdat de afstand dat u vooruit of naar de zijkant kan kijken verminderd wordt. Je moet langzamer rijden dan je zou doen bij daglicht, vooral in gebieden die niet bekend zijn of op smalle wegen met veel bochten. Uw koplampen reiken ongeveer 100 meter. Het is belangrijk dat je rijdt met een snelheid die u toelaat om binnen die afstand veilig te stoppen. Dit is de zogenaamde “besturen binnen het bereik” van uw koplampen. Wees attent wanneer u uw groot licht gebruikt. Uw koplampen moeten op dimlicht wanneer u zich binnen 150 m van een tegenligger bevind of binnen 60 m van een voertuig voor je, zelfs als het voertuig voor je op een andere rijstrook rijdt. Je moet ook uw verlichting dimmen voor voetgangers. Licht van binnen uw voertuig of van straatverlichting maakt het moeilijker voor u om de weg te zien. Houd het dak licht uit en dim de dashboard verlichting. Een vuile voorruit verhoogt schittering van naderende koplampen. Zorg ervoor dat uw lichten en de voorruit schoon zijn voor ’s nachts rijden.

Rijden met mist, regen of sneeuw.

Een beetje regen, sneeuw of ijs maakt de wegen glad. Natte bladeren kunnen glad en gevaarlijk zijn. Verminder uw snelheid en vergroot uw volgafstand wat het rijden veiliger maakt onder deze omstandigheden. Neem extra zorg in bochten. In zware regen, kunnen uw banden beginnen te glijden op het water. Deze “aquaplaning” kan volledig verlies van tractie en controle van de stuurinrichting veroorzaken. Aquaplaning gebeurt normaal gesproken bij hogere snelheden, maar het kan ook optreden als uw loopvlak van de banden versleten zijn of de banden niet goed opgepompt zijn. Als er zware regen valt, is het altijd zinvol om langzamer te rijden. Als uw voertuig grip begint te verliezen, verminder je snelheid nog meer. Gebruik goede banden met een goed loopvlak om aquaplaning te voorkomen. Regen, mist of sneeuw maakt het moeilijker om te zien door de voorruit, en moeilijker voor andere bestuurders om jou te zien. Groot licht reflecteert regen, mist en sneeuw als het valt. Dit maakt het nog moeilijker voor u om te zien. Voor een betere zichtbaarheid tijdens deze weersomstandigheden, houd uw koplampen op dimlicht. Verlaag uw snelheid en rem ver van te voren. Mistlampen kunnen oranje of wit van kleur zijn. Mistlampen achter moeten rood zijn en kunnen groter zijn dan de normale achterlichten – ze zullen de bestuurders achter je van tevoren te waarschuwen voor de aanwezigheid van uw voertuig. Als het zicht verbetert, kunt u uw mistlampen uitschakelen om de schittering te verminderen die andere bestuurders kunnen hinderen.

Zie ook: Met de auto op vakantie? Tips om slaperigheid te voorkomen

Rijden in de winter

De winter is het moeilijkste seizoen waarin te rijden. Niet alleen heb je sneeuw en ijs, maar er zijn minder uren van daglicht. Voordat de winter weer aankomt, zorg ervoor dat uw auto in goede staat is. Zorg ervoor dat uw auto goede winterbanden heeft. Zet ze op het voertuig voor de eerste storm. Combineer nooit radiale en niet-radiale banden op hetzelfde voertuig. Tijdens ijs of sneeuw stormen is het veiliger niet rijden, tenzij je echt moet. Als je moet rijden, verwijder eerst het ijs en sneeuw van uw voertuig. Dit omvat, de koplampen en achterlichten, de ruitenwissers en alle ramen. Zorg ervoor dat de ruitensproeier reservoir is gevuld met een reinigingsmiddel dat is bestand tegen bevriezing. Rijdt Langzaam. Zelfs als uw voertuig een goede tractie op ijs en sneeuw heeft, zullen andere bestuurders rijden met de nodige voorzichtigheid.

Plaats een reactie