Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Doorrijden met lekke band

Met een lekke band of klapband nog 80 km zonder risico verder rijden? Dat kan met een runflat autoband. Met deze autobanden verlies je niet de controle over je auto, zoals gebruikelijk bij een lekke band. Auto’s die voorzien zijn van een ingebouwd waarschuwingssysteem zijn geschikt voor deze autobanden, maar hoe werkt het eigenlijk?

Lampje geeft waarschuwing

Er zijn drie soorten ‘Run on flat’ autobanden, de zelfsteunende, banden met het ringsysteem en een systeem waarbij zowel de banden als de velgen niet standaard zijn. De zelfsteunende band is het bekendst. De randen van deze autobanden zijn verstevigd, zodat je in geval van lekkage gewoon door kunt rijden. De auto moet met dit systeem wel voorzien zijn van het ingebouwde waarschuwingssysteem TPMS. In de display van je auto verschijnt een waarschuwing, waaraan je kunt zien dat je een lekke band hebt. Bij het systeem met de ring wordt een extra derde ring aan de velg en band toegevoegd die dient als steunring.

Wel snel laten repareren

Het is niet verstandig om hard te blijven rijden met een lekke band, hoewel een snelheid tot 80 km/u nog wel kan. Een lagere snelheid is beter. Toch mag het als het grootste voordeel beschouwd worden dat de auto gewoon bestuurbaar blijft. De snelweg af dus, en bij het dichtstbijzijnde garagebedrijf actie ondernemen. Ook bij ‘Run on flat’ geldt: hoe sneller gerepareerd, hoe groter de reparatiemogelijkheden.

Reserveband is overbodig

Zodra de bandenspanning extreem afneemt, bijvoorbeeld bij een lekke band, treedt het systeem in werking. Een (korte) afstand is met deze banden nog te overbruggen, waardoor voorkomen wordt dat je op een onveilige plaats je banden moet verwisselen. Geen geklungel op de vluchtstrook dus. Zodra je de garage bereikt hebt is het natuurlijk verstandig je banden te laten vervangen, of als dat mogelijk is, te laten plakken. Voordeel van dit systeem is trouwens dat een reserveband overbodig is. Scheelt weer een hoop ruimte in de kofferbak. Het nadeel van de ‘Run on flat’ is dat hij een korte levensduur heeft, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.

Plaats een reactie