Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Draagvermogen en Snelheidsindex

Wanneer je nieuwe autobanden koopt moet je naast de bandenmaat ook het benodigde draagvermogen en de snelheidsindex van de band weten. Maar wat beteken deze waarden? In deze blog vertellen we je er alles over.

Draagvermogen
Het draagvermogen van een band betekent de maximum toegelaten belasting die door een gewicht op een band mag uitgeoefend worden. Het is belangrijk dat een auto niet wordt overbelast. Hoewel overbelastig en een te hoge snelheid misschien niet direct merkbaar zijn aan de banden, werkt overbelasting echter net als een te lage luchtdruk. De band zal namelijk sneller slijten en de kans op een klapband neemt toe. De veiligheidsrisico’s zijn ernstiger als er sprake is van een combinatie van factoren bv. overbelasting en een te lage luchtdruk met hoge snelheid en daarbij ook nog hoge buitentemperaturen (bijvoorbeeld tijdens een vakantietrip).

Kortom het draagvermogen, ookwel loadindex of lastindex genoemd, moet daadwerkelijk de aslast van een voertuig c.q. auto afdekken. Het draagvermogen wordt aangeduid door het symbool LI (Load Index) wat staat voor het maximale laadvermogen van de band in Kg (gemeten bij de maximale snelheid).

Snelheidsindex
Met het symbool SI (Snelheidsindex ookwel Speed Index) wordt de maximaal toegelaten snelheid van een band aangegeven.

Toelichting van de last- en snelheidsindex tabel

  • Voor banden met snelheidsindex van bijvoorbeeld H bedraagt topsnelheid 210 km/uur
  • Banden met een snelheidsindex V hebben een maximale snelheid van 240 km/u. Van 210 tot 240 km/u dient het draagvermogen voor iedere stap van 10 km/u met 3% te worden verminderd.
  • Banden met een snelheidsindex W hebben een maximumsnelheid van 270 km/u. Van 240 tot 270 km/u dient het draagvermogen voor iedere stap van 10 km/u met 5% te worden verminderd.
  • Banden met een snelheidsindex Y hebben een maximumsnelheid van 300 km/u. Van 270 tot 300 km/u dient het draagvermogen voor iedere stap van 10 km/u met 5% te worden verminderd.

Plaats een reactie