Autobanden vergelijken
Vind de beste banden voor je auto!

DIRECT VERGELIJKEN

Autobanden schoonmaken

Ook autobanden hebben zo nu en dan onderhoud nodig. Daar hoort een grondige schoonmaak bij. Zeker wanneer je jouw banden gaat opslaan, bijvoorbeeld bij het verwisselen van de zomer– op winterbanden en andersom. Wij geven een paar tips:

  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen of olie bevatten, dit kan het rubber namelijk beschadigen.
  • Autobanden kun je het beste wassen met water en zeep of afwasmiddel.
  • Gebruik je een hogedrukreiniger? Maak dan nooit gebruik van een cirkelvormige of rondstralende spuitkop.
  • Houdt altijd minimaal 20 cm afstand als je de autobanden met de hogedrukreiniger schoonmaakt.
  • Schoonmaken gaat zonder hogedrukspuit ook prima met een borstel of stevige spons.
  • Neem naast de autobanden ook direct je velgen mee.

Hoe maak je banden schoon?

Het is verstandig de banden van je auto regelmatig schoon te maken. Hierdoor blijft het profiel namelijk in staat goed grip op het wegdek te houden. Dit is onder meer belangrijk voor een korte remweg. Gebruik voor het schoonmaken van de banden géén reinigingsmiddel waarin een oplosmiddel voor olie zit. Dat is namelijk heel slecht voor het rubber van je banden! Het beste is om gewoon kraanwater te nemen waar je wat zeep in doet. Je kunt eventueel ook een hogedrukreiniger gebruiker, maar hou daarbij wel minstens 20 centimeter afstand.

Controle & onderhoud belangrijk

Net als alle producten slijten ook autobanden door gebruik. Het is daarom belangrijk de banden van je auto regelmatig op sporen van slijtage te onderzoeken. Autobanden vormen het contact tussen jouw auto en het wegdek. Als je auto rijdt op banden die erg afgesleten zijn, dus weinig profiel meer hebben, dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Wij raden daarom aan de banden van je auto regelmatig te controleren. Het schoonmaken van je banden zorgt er ook voor dat ze langer meegaan.

Let op slijtage bij het schoonmaken

Het is belangrijk de kwaliteit van je autobanden regelmatig te controleren. Autobanden slijten namelijk continu en er is bijna niets zo gevaarlijk als met slechte banden de weg op. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het slijten van je autobanden. Bijvoorbeeld je rijstijl: hoe harder je rijdt, hoe harder je banden slijten. Maar ook de ondergrond heeft invloed, en hoeveel gewicht de banden moeten dragen. Maar de grootste factor op het afslijten van banden is de bandenspanning. Zijn je banden te zacht of te hard, dan slijten ze extra hard. Voel na een ritje op de snelweg eens hoe warm de band is. Is hij heet? Dan is de bandenspanning waarschijnlijk te laag en slijten je banden dus harder dan nodig is.

Hoe lang kan een autoband meegaan?

In principe kunnen banden 10 jaar oud worden, want zolang behoudt rubber zijn kwaliteiten. Als je veel met je auto rijdt, dan moet je de banden natuurlijk veel vaker verwisselen. Dan slijten ze namelijk door het gebruik. Maar ook bij een auto die bijna nooit gebruikt wordt, moeten de banden van tijd tot tijd verwisseld worden. Want rubber dat oud wordt verliest zijn veerkracht. Hoe goed het profiel van deze banden er dan nog uit kan zien, ze zijn niet meer geschikt voor gebruik. Sommige problemen met je banden kun je niet zelf oplossen. Zit er een bult in, dan is vervanging de enige optie. Zit er een zaagtandpatroon in je band, dan is deze verkeerd uitgelijnd. Je bandenspecialist in Duiven of Veenendaal kan hier al je vragen over beantwoorden.

Plaats een reactie